Collecties

HAV beheert en verzamelt diverse collecties

Onze collecties zijn alleen fysiek te bekijken in ons archief; er worden geen stukken uitgeleend. Wel is het mogelijk om stukken te fotograferen. We werken ook aan het digitaliseren om een deel van de archiefstukken ook online te bestuderen.

Wij moeten er een eer in stellen het erfgoed van hen, die ons zijn voorgegaan, verbeterd en vermeerderd, over te dragen aan de geslachten die na ons komen.

Onze Collecties

Land van Valkenburg

Een weekblad met enkel nieuws uit en over Groot Valkenburg, wekelijks verschenen tussen 1948 en 1982. De complete gebundelde jaargangen zijn bij het Historisch Archief Valkenburg te raadplegen. Ook de edities van “De Trompetter” en “Heuvelland Actueel” zijn terug te vinden in ons archief..

Diverse tijdschriften

Een grote verzameling aan tijdschriften is bij ons aanwezig. Zowel tijdschriften uit Valkenburg zelf, zoals alle edities van “Markant” en “Geulrand”, als verschillende edities van andere tijdschriften met Valkenburg en/of Zuid-Limburg in de inhoud.

Ansichtkaarten

Gezien het toeristische karakter van Valkenburg, zijn er in de loop der jaren enorm veel ansichtkaarten uitgegeven met hierop de mooie omgeving van Valkenburg afgebeeld. Bij het Historisch Archief Valkenburg kunt u de uitgebreide collectie van deze ansichtkaarten bekijken.

Foto’s

Bent u op zoek naar een foto van bijvoorbeeld een historisch gebouw, een oud straatbeeld of een vereniging in vroegere jaren?
Grote kans dat u bij het Historisch Archief Valkenburg vindt wat u zoekt. Een grote verzameling aan foto’s is gecategoriseerd bij ons te bekijken.

Boeken

Verschillende historische gebeurtenissen of plekken in- en rondom Valkenburg zijn vastgelegd in boeken. Een verzameling hiervan, als ook een verzameling Limburgensia kunt u bij het Historisch Archief vinden.

Video’s

Het Historisch Archief is in het bezit van een aantal oude filmbanden, met hierop soms unieke beelden van gebeurtenissen en de mooie omgeving van ons oude Geulstadje.

Documenten

Bij ons is een hele wand aan mappen te vinden met daarin diverse documenten, gecategoriseerd in onder andere historische gebouwen, kunst, natuur, muziek, schutterij, oorlog en personen.
Tevens is bij ons het archief van verenigingen en instanties (al dan niet deels) raadpleegbaar, zoals dat van Mannenkoor Geulklank, Koninklijk Walram’s Genootschap, Kunstkring Henri Jonas en Stiechting Valkebergsen Dieksjenaer

Limburgensia

Bij het Historisch Archief Valkenburg kunt u ook altijd een kijkje nemen als u op zoek bent naar iets buiten Valkenburg. Een verzameling aan boeken en bladen over de Limburgse historie, omgeving en moedertaal is beschikbaar.

Genealogie

Wilt u graag uw stamboom uitzoeken of meer weten over uw voorgeschiedenis? Breng dan zeker eens een bezoekje aan het archief. Er is veel informatie te vinden over Limburgse genealogie en vindt u ook een verzameling aan genealogische onderzoeken.

Bidprentjes

Een grote verzameling aan rouwbrieven, gedachtenis- en bidprentjes van overleden Valkenburgers is zorgvuldig bewaard en bijgehouden binnen ons archief. Bent u op zoek? Wij helpen u op het archief graag verder.